syndroom van tietze en paniekaanvallen
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
Olga
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
04/30/2025
3 min
0

Als pijn en angst samenkomen: het syndroom van Tietze en paniekaanvallen

04/30/2025
3 min
0

Je zit rustig op de bank of bent onderweg in de auto, als er plotseling een scherpe pijn door je borst schiet. Je ademhaling stokt, je hart bonkt in je keel en binnen enkele seconden voel je de paniek weer opkomen. Is het mijn hart? Wat gebeurt er met mij? De angst dat er iets vreselijk mis is, neemt jou volledig over.

Is dit voor jou de realiteit? De pijn, die soms lijkt op een hartaanval, kan zulke heftige angst oproepen dat het een paniekaanval kan worden.

In dit blog duik ik dieper in de wisselwerking tussen lichamelijke pijn en paniek, en ontdek je waarom het syndroom van Tietze en paniekaanvallen zo vaak samen voorkomen.

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is een goedaardige, maar pijnlijke ontsteking van het kraakbeen waar de ribben aansluiten op je borstbeen. De belangrijkste klacht: pijn op de borst. Deze pijn kan scherp, drukkend of zeurend zijn, en soms uitstralen naar je schouders, arm of rug. Omdat deze klachten sterk lijken op symptomen van hartproblemen, geven de klachten vaak een angst en paniekreactie.

Waarom roept de pijn bij het syndroom van Tietze zoveel angst op?

Pijn op de borst is voor veel mensen automatisch gekoppeld aan ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval. Zelfs als je weet dat je het syndroom van Tietze hebt, kan de pijn elke keer weer diezelfde angstreactie oproepen. Je lichaam gaat in alarmstand: je hartslag versnelt, je ademhaling wordt oppervlakkiger en je spieren spannen zich aan. Allemaal symptomen die de paniek versterken.

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Een paniekaanval ontstaat vaak wanneer je lichaam een sterke stressreactie vertoont zonder dat je echt in gevaar bent. Bij het syndroom van Tietze kan de pijn op je borst de trigger zijn: je voelt iets wat je brein associeert met gevaar, en je stresssysteem (de vecht-of-vluchtreactie) schiet aan. Dit kan leiden tot veel angst, hyperventilatie, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen  Een paniekaanval is hele nare en angstige ervaring.

Kenmerken van een paniekaanval bij het syndroom van Tietze

  • Hyperventilatie
  • Oppervlakking ademenen
  • Veel spanning voelen in je lijf
  • Veel angst voelen
  • Duizeligheid
  • Druk op de borst

Het syndroom van tietze en de vicieuze cirkel tussen pijn en angst

Wat het extra lastig maakt, is dat pijn en paniek elkaar kunnen versterken. Door de angst ga je vaak sneller of oppervlakkiger ademen, wat weer leidt tot meer spanning in de borstkas. Deze spanning kan de pijn verergeren, waardoor je nóg banger wordt. Zo beland je gemakkelijk in een vicieuze cirkel van pijn en angst.

Wat te doen als je weer een paniekaanval hebt?

Het syndroom van Tietze is op zichzelf onschuldig. In theorie kan je er 100 mee worden. Heb jij last van paniekaanvallen bij Tietze dan is het heel belangrijk dit wel serieus te nemen.

Blijf rustig ademen: Focus op diepe, rustige buikademhaling zodra je pijn voelt opkomen.

Herken het patroon: Weet dat de pijn niet gevaarlijk is en dat het om Tietze gaat. Hierbij help het om te gaan begrijpen waarom de pijn er zit. Dat het in jouw geval logisch is dat je pijn op je borst hebt.

Soms kan het simpelweg benoemen van wat je voelt (“dit is Tietze, niet mijn hart”) al helpen om paniek te verminderen.

Leer jezelf beter kennen: Door bewust te worden van je triggers en reacties kun je de paniek sneller onder controle krijgen.

Vraag ondersteuning: Professionele begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van ademhalingstherapie, ontspanningsoefeningen, psychosomatische fysiotherapie of cranio sacraal therapie kan enorm helpen.

Wees mild voor jezelf: Het is normaal en gezond dat je angstig reageert op pijn. Gun jezelf de tijd om hiermee te leren omgaan.

Blijven de paniekaanvallen maar komen, ondanks opvolgen van de tips?

Een paniekaanval bij het syndroom van Tietze kan iets bloot leggen van voor de periode van tietze klachten. Wat bedoel ik hier precies mee? Een heftige gebeurtenis in jouw verleden kan zijn sporen hebben nagelaten in jouw zenuwstelsel. Dit kan van alles zijn. Van een gebeurtenis of lastige periode in je kindertijd naar een heftige tijd of gebeurtenis in het recente verleden. Heb je dit niet goed verwerken dan kan dit in het nu paniek geven. Je denkt dat het door de Tietze komt, maar de oorzaak kan dieper liggen. Heb je het vermoeiden dat dit speelt. Zoek gepaste hulp, zoals hier boven al genoemd.

Ben jij vrouw en last van paniekaanvallen bij het syndroom van Tietze?

Last van het syndroom van Tietze en paniekaanvallen en ben je ook nog vrouw? Als het niet goed lukt je paniek onder controle te krijgen bespreek eens met je huisarts of hormonen een rol kunnen spelen. Een disbalans in je hormomen kan ook paniekklachten verzoorzaken. Wij hebben veel vrouwen met paniek bij Tietze gezien in de leeftijn van 40-50 jaar. De (peri)- menopauze kan een rol spelen in deze klachten.

Een progesteron (geslachtshormoon) tekort bijvoorbeeld, kan klachten geven zoals: angst, verhoogde stressgevoeligheid, slecht slapen en prikkelbaarheid. Dit kan tijdens deze fase ontstaan

Meer weten over het syndroom van Tietze bij vrouwen? >>>

Zoek je één-op-één hulp voor paniekaanvallen bij het syndroom van Tietze?

Wij hebben veel ervaringen met het behandelen van het Syndroom van Tietze in combinatie met paniekaanvallen. Ben je klaar met deze deze klachten en wil je nu ondersteuning om hier vanaf te komen?

knop: maak een afspraak Tietze behandeling





Reacties
Categorieën