syndroom van tietze rug
Pijn op de borst
Olga
Pijn op de borst
0

Je rug en het syndroom van Tietze – waarom ze zo vaak samen opduiken

0

Misschien herken je het wel: je hebt pijn op je borst, die typische stekende of drukkende pijn van het syndroom van Tietze, en tegelijk voelt je rug stijf en pijnlijk. Soms lijkt het alsof de klachten in elkaar overlopen. Je vraagt je af: hoort dit bij elkaar? Of heb ik gewoon pech dat ik nu én Tietze heb, én rugklachten?

Je bent niet de enige die hiermee worstelt. We horen het bijna dagelijks in onze praktijk: mensen komen binnen met pijn op de borst, maar als we doorvragen, blijkt de rug minstens zo’n grote rol te spelen. En eerlijk? In onze ogen is dat geen toeval. Sterker nog, we denken dat een vastzittende rug vaak een groot deel van de oorzaak is van het syndroom van Tietze.

Hoe zit dat precies? Waarom gaan Tietze en rugklachten zo vaak hand in hand?

Je borstkas en rug: één geheel

Het klinkt misschien logisch, maar het wordt vaak vergeten: je borstkas en je rug zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je ribben zitten met stevige gewrichten vast aan je wervelkolom. Ze vormen samen een soort beschermend harnas om je hart en longen, maar ze zorgen ook dat je soepel kunt ademen, draaien en bewegen.

Als je rug vastzit – bijvoorbeeld door stress, een verkeerde houding, te weinig beweging of oude blessures – dan bewegen je ribben automatisch minder goed mee. De verbindingen tussen je ribben en je borstbeen komen onder spanning te staan. Het gevolg? Pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, en soms uitstralende pijn naar je zij of zelfs je buik. Precies de klachten die zo kenmerkend zijn voor het syndroom van Tietze.

Zie hier dat de ribben van achter naar voren lopen. Er zit dus een duidelijke verbinding tussen je rug en borst. 

De vicieuze cirkel van pijn bij syndroom van Tietze en rugpijn

Wat we vaak zien, is dat mensen met Tietze in een vervelende cirkel terechtkomen. De pijn op de borst maakt je voorzichtig – je durft minder te bewegen, je houdt je adem misschien zelfs wat in. Daardoor wordt je rug nóg stijver. En hoe stijver je rug, hoe meer spanning er op de ribben en het borstbeen komt te staan. De pijn wordt erger, je wordt nog voorzichtiger, en zo draait het cirkeltje verder.

Het is logisch dat je lichaam zo reageert. Pijn is een signaal: er klopt iets niet, dus je lijf probeert je te beschermen. Maar op de lange termijn werkt deze bescherming juist averechts. Je raakt steeds meer beperkt in je bewegingen, je spieren verslappen, je gewrichten worden stijver en de klachten houden aan.

Waarom een vastzittende rug vaak de sleutel is bij syndroom van Tietze

Wij geloven dat het syndroom van Tietze zelden op zichzelf staat. In de meeste gevallen speelt een vastzittende rug een grote rol. Soms is het zelfs de hoofdrolspeler. Want als je rug soepel en vrij kan bewegen, krijgen je ribben en borstbeen letterlijk de ruimte. De spanning neemt af, de pijn vermindert, en je kunt weer dieper ademhalen.

Het mooie is: als je de rug weer in beweging krijgt, merk je vaak dat ook de pijn op de borst langzaam afneemt. Het is alsof je lijf opgelucht ademhaalt. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe weet je of jouw rug meespeelt?

Misschien vraag je je nu af: geldt dit ook voor mij? Een paar signalen die we vaak horen:

  • Pijn tussen de schouderbladen, vooral na lang zitten of staan
  • Moeite met diep ademhalen, lachen of hoesten
  • Een gevoel van stijfheid of “vastzitten” in je bovenrug
  • Uitstralende pijn naar de zij, schouder of zelfs de arm
  • Het gevoel dat je borstkas niet goed “meebeweegt” als je draait of bukt

Herken je jezelf hierin? Dan is de kans groot dat je rug een belangrijke rol speelt in je klachten.

Wat kun je doen?

Het goede nieuws: je hoeft hier niet in te blijven hangen. Er zijn veel manieren om je rug weer soepel te krijgen en zo de spanning op je ribben en borstbeen te verminderen. Denk aan:

  • Rekken, strekken en draaien van de bovenrug (yoga of simpele oefeningen)
  • Manuele Therapie e.s. of osteopathie om de gewrichten los te maken
  • Ademhalingsoefeningen om je borstkas weer vrij te laten bewegen
  • Wandelen in de natuur – de afwisseling van beweging en ontspanning doet wonderen
  • Warmte, zoals een warme douche of een kruik op je rug

En misschien wel het allerbelangrijkste: wees mild voor jezelf. Je lijf doet niet moeilijk om jou te pesten. Het probeert je iets te vertellen. Door te luisteren naar die signalen, en stap voor stap weer in beweging te komen, geef je jezelf de kans om te herstellen.

We snappen hoe frustrerend het kan zijn als je klachten maar blijven terugkomen. Zeker als je al van alles geprobeerd hebt en het gevoel hebt dat niemand écht naar het hele plaatje kijkt. Dat is precies waarom wij bij V&K werken zoals we doen: met aandacht voor jouw hele verhaal. Niet alleen de pijn op je borst, maar ook de rug, je ademhaling, je stress, je slaap, je omgeving. Alles doet ertoe.

Wil je samen uitzoeken waar jouw klachten vandaan komen? Ben je benieuwd wat er mogelijk is als je rug weer soepel wordt? Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk. Samen kijken we naar het geheel en zoeken we naar de oplossing die bij jou past.


Reacties
Categorieën