pijn onder borstbeen
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
Martijn Vis
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
05/02/2025
3 min
0

Pijn onder je borstbeen: hoe ga je om met de onzekerheid en stress

05/02/2025
3 min
0

Pijn onder het borstbeen is zo’n klacht die je niet zomaar negeert. Misschien voel je een zeurende druk, een scherpe steek of een brandend gevoel precies op die plek waar je borstbeen eindigt en je buik begint. Het kan je behoorlijk onzeker maken. Want wat betekent die pijn onder het borstbeen eigenlijk? Moet je je zorgen maken, of is het iets onschuldigs?

Je bent niet de enige die zich dit afvraagt. In onze praktijk horen we deze klacht regelmatig. Soms ontstaat de pijn plotseling, soms sluimert het al weken op de achtergrond. Het kan je ’s nachts wakker houden, of juist opspelen als je diep ademhaalt, bukt of na het eten. En eerlijk is eerlijk: pijn onder het borstbeen kan je flink laten schrikken. Je denkt misschien al snel aan je hart, je maag of zelfs je longen.

Wat voel je bij pijn onder het borstbeen?

Pijn onder het borstbeen kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien herken je één van deze beschrijvingen:

  • Een drukkend, beklemmend gevoel midden op de borstkas, net boven de maag
  • Stekende pijn die uitstraalt naar de rug, schouders of zelfs de armen
  • Een branderig gevoel, vooral na het eten of bij liggen
  • Pijn die erger wordt bij hoesten, diep ademhalen of bewegen
  • Gevoeligheid bij aanraken van het borstbeen of de ribben eronder

Soms is de pijn constant aanwezig, soms komt het in golven. Het kan samengaan met andere klachten, zoals misselijkheid, boeren, een opgeblazen gevoel of zelfs hartkloppingen.

Mogelijke oorzaken van pijn onder het borstbeen

De oorzaak van pijn onder het borstbeen is niet altijd direct duidelijk. Er zijn namelijk veel verschillende structuren in dit gebied: je maag, slokdarm, middenrif, ribben, spieren, kraakbeen en zelfs zenuwen. De meest voorkomende oorzaken die wij tegenkomen zijn:

Spijsvertering en maagklachten

Brandend maagzuur, een geïrriteerde slokdarm of een maagzweer kunnen allemaal pijn onder het borstbeen geven. Vaak merk je dat de pijn erger wordt na een zware maaltijd, bij liggen of als je bukt. Soms gaat het samen met zuurbranden of oprispingen.

Spier- of gewrichtsklachten

Heb je veel getild, veel gehoest, lange stressvolle periode achter de rug? Dan kunnen de spieren of het kraakbeen rondom je borstbeen geïrriteerd raken. Dit noemen we ook wel costochondritis of het syndroom van Tietze (als er duidelijke zwellingen aanwezig zijn). De pijn is dan vaak scherp en kan erger worden bij bewegen, aanraken, stress of juist langer liggen in bed.

Pijn onder of achter borstbeen ontstaat in sommige gevallen ook door vastzittende ruggenwervels. Als de wervels niet goed bewegen ontstaat er meer en trek op het weefsel rondom de gewrichtje en tussen de wervels zelf. Dit is voelbaar alsof het van achter het borstbeen vandaan komt. Vaak ervaar je hier ook pijn tussen de schouderbladen bij, maar het hoeft niet.

Stress en spanning

Het klinkt misschien gek, maar stress kan letterlijk op je borst slaan. Je ademhaling wordt oppervlakkiger, je spant ongemerkt je borstspieren aan en je middenrif kan verkrampt raken. Dit geeft een drukkend gevoel of pijn onder het borstbeen, soms samen met hartkloppingen of benauwdheid.

Problemen met het middenrif

Een middenrifbreuk, gespannen middenrif of een geïrriteerde zenuw in het middenrif kan ook pijn onder het borstbeen veroorzaken. Dit voel je vaak bij diep ademhalen of als je je buik aanspant.

Hart en longen

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan pijn onder het borstbeen ook wijzen op een probleem met het hart of de longen. Denk aan een hartaanval, longembolie of ontsteking van het hartzakje. Meestal zijn er dan ook andere klachten, zoals benauwdheid, zweten, duizeligheid of uitstralende pijn naar de kaak of arm. Twijfel je? Neem altijd contact op met je huisarts.

Wat kun je doen bij pijn onder het borstbeen?

Het belangrijkste is: luister naar je lichaam. Pijn onder het borstbeen is een signaal. Soms is het onschuldig en gaat het vanzelf over, maar soms vraagt het om aandacht. Een paar praktische tips die je kunnen helpen:

  • Probeer rustig en diep naar je buik te ademen. Leg je handen op je onderbuik en voel hoe je adem daarheen stroomt.
  • Vermijd zware maaltijden, koffie, alcohol en pittig eten als je merkt dat dit de pijn verergert.
  • Geef je lichaam rust. Overbelasting van spieren of kraakbeen herstelt het beste met tijd en ontspanning.
  • Zoek afleiding als je merkt dat je blijft piekeren over de pijn. Een wandeling in de natuur, een warm bad of een goed gesprek kunnen wonderen doen

Wanneer is het goed om contact met je huisarts te hebben?

Soms is pijn onder het borstbeen een alarmsignaal. Bel direct je huisarts of 112 als je naast de pijn ook last krijgt van:

  • Heftige, drukkende pijn die niet weggaat
  • Benauwdheid of kortademigheid
  • Pijn die uitstraalt naar je kaak, arm of rug
  • Plotseling zweten, misselijkheid of duizeligheid

Deze klachten kunnen wijzen op een hartprobleem en vragen om snelle actie.

Pijn onder het borstbeen kan je onzeker maken en zelfs angstig. Dat is heel begrijpelijk. Probeer mild te zijn voor jezelf en je klachten serieus te nemen, zonder direct het ergste te denken. Meestal zijn deze klachten naar maar onschuldig.Je lichaam geeft een signaal, en het is goed dat je daar aandacht aan besteedt.

Zoek je hulp voor pijn onder je borstbeen?

Heb je behoefte aan meer uitleg, geruststelling of praktische tips? Je bent altijd welkom voor een onderzoek en behandeling in de praktijk. Wij bieden behandelingen voor als pijn onder je borstbeen maar niet overgaat en je al bij de huisarts bent geweest voor onderzoek.

MAAK EEN AFSPRAAK

Reacties
Categorieën