FAQ Manuele Therapie e.s. 

Valt de verzekering Manuele Therapie e.s. onder fysiotherapie?

Deze vorm van manuele therapie valt buiten de fysiotherapie of fysio-manuele therapie.

Hoe krijg ik Manuele Therapie e.s. vergoed?

De vergoeding van de behandelingen is afhankelijk van het contract dat je met je verzekeringsmaatschappij hebt afgesloten. Elke verzekeringsmaatschappij vergoedt op een eigen manier en onder eigen voorwaarden. Naar de vergoedingen Manuele Therapie e.s.

Is de vergoeding volledig?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt onze zorg vergoed vanuit de post: alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Bij sommige maatschappijen komt de vergoeding vanuit het fysiotherapie pakket. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een aanvullende verzekering nodig.
FAQ cranio sacraal

De verzekeringsmaatschappij heeft vragen, wat moet ik antwoorden?

Vragen van een verzekeringsmaatschappij die gaan over de behandelaar (Martijn Vis, Sonja de Brabander of Olga Koelemij) kunnen beantwoord worden met het volgende: 

  • Martijn Vis/Sonja de Brabander/Olga Koelemij is Manueel Therapeut e.s.
  • Gecertificeerd lid van de Vereniging Manueel Therapeuten (VMT)
  • De bovenstaande info staat duidelijk onderaan elke factuur.

Heeft Manuele Therapie e.s. nog een andere naam?

Manueel Therapie e.s. wordt ook wel eens systeem van der Bijl of de Utrechtse methode genoemd.

wij declareren niet onder fysiotherapie

Kan de rekening als fysiotherapie of manuele therapie onder de vlag van de fysiotherapie worden gedeclareerd?

Nee, dit kan niet. In het verleden zijn leden van de VMT, die ook fysiotherapeut waren, tegemoet gekomen aan verzoeken om onder het kopje fysiotherapie twee behandelingen  te declareren.  Aangezien fysiotherapie de helft van de tijd en de helft van het bedrag is lijkt dit voor de hand te liggen. Tijdens vele jaren van juridische processen zijn de therapeuten wel in het gelijk gesteld, maar er is aangegeven dat dit in de toekomst verboden is. Wij kunnen dus niet ingaan op het verzoek om onder fysiotherapie te declareren.

Wat gebeurt er met de rekening?

Je betaalt de behandeling per pin op contant. De factuur wordt direct na de behandeling per mail naar je gestuurd. Je kunt vervolgens de factuur indienen bij jouw zorgverzekeraar.

Kan een behandeling na-reacties geven?

Ja, een behandeling kan na-reacties geven, maar dit hoeft niet. Sommige mensen ervaren totaal geen na-reactie, anderen veel. Het ligt volledig aan de individuele situatie hoe gevoelig jouw lichaam is voor het effect van een behandeling. Het wel of niet hebben van een reactie heeft overigens geen voorspellende waarde op het wel of niet slagen van de behandelingen.

Wat moet ik doen wanneer ik een na-reactie heb?

Het belangrijkste is om de activiteit die je aan het doen bent aan te passen. Voel wat je lichaam op dat moment aangeeft. Beweeg wel rustig door, bewegen helpt het beter te laten worden. Pas de intensiteit wel aan aan wat je op dat moment voelt.

Als er toch na-reacties komen, wat kan ik dan verwachten?

Deze reacties kunnen plaatsvinden binnen de eerste 14 dagen na de behandeling. Ze komen op en verdwijnen dan meestal binnen 3 dagen. Eigenlijk kunnen de reacties in twee categorieen worden ingedeeld, namelijk reacties die te maken hebben met actie en reacties die te maken hebben met rust.

Enkele voorbeelden van actie zijn:

  • het hebben van spierpijn, trekkend of zeurend gevoel in de spieren
  • zweetreacties, opvliegers en roodheid van de huid
  • een opgejaagd of alert gevoel
  • een beperkt gevoel in bewegen

Enkele voorbeelden van rust zijn:

  • het hebben van een gevoel van ongecoordineerdheid, dronkenmansgang, eerder geneigd zijn tegen dingen aan te lopen of omver te stoten
  • koudereactie, wit worden van de huid of kippenvel
  • een slap, zwaar, onspannen en loom gevoel met de neiging tot slapen
  • ongeconcentreerd of dromerig zijn
  • huilbuien
mag ik sporten na de behandeling

Kan ik blijven sporten?

Ja, dat is mogelijk. Op de eerste 3 dagen na de behandeling na. Het is het wel aan te raden om de intensiteit en risico's aan te passen. De intensiteit door rustig, zonder piekbelastingen te bewegen. Springen, duiken, vallen en explosieve training zijn voornamelijk in de eerste week na de behandeling niet handig om te doen. Het risico kan verlaagd worden door bekende, al vaak getrainde bewegingen te herhalen en geen nieuwe oefeningen te gaan uitvoeren.