Het brokgevoel dat je gek maakt: hoe spanning in je lijf zich uit in je keel
Het komt en het gaat. Dat gevoel dat er iets in je keel zit. Een brok, alsof er een stukje eten blijft hangen dat maar niet wegzakt. Soms lijkt het bijna verdwenen, andere momenten is het er weer volop en kun je je er flink druk om maken. Wat is dit eigenlijk? En vooral: hoe kom je er vanaf?
In dit blog neem ik je mee in het zogenaamde “brok in de keel gevoel”. Je leest wat de mogelijke oorzaken zijn, en vooral wat je zelf kunt doen om er minder last van te hebben.
Brok in je keel gevoel: wat is het?
Het gevoel van een brok in je keel is een klacht die we heel vaak horen. Je hebt het idee dat er iets vastzit, alsof je moet slikken of zelfs stikt, maar als je bij de arts komt, blijkt er meestal niets te vinden. Dat maakt het extra verwarrend. Je voelt het wél, maar niemand kan het zien.
Wat is het globusgevoel?
Het globusgevoel is precies dat: het gevoel van een brok in je keel, zonder dat er echt iets zit. Globusgevoel en brok in de keel betekenen dus hetzelfde.
Wat heeft stress met het brok in je keel gevoel te maken?
Stress speelt een grote rol bij het ontstaan én in stand houden van het brokgevoel. Als je gespannen bent, spannen je keelspieren zich vaak ongemerkt aan. Die spanning kan het gevoel geven dat er iets in je keel zit. Stress beïnvloedt ook je ademhaling, je spijsvertering en je spierspanning – allemaal factoren die het brokgevoel kunnen versterken.
En dan zijn er nog emoties als verdriet, angst of het inslikken van woorden. Ook die kunnen zich letterlijk vastzetten in je keel. Niet voor niets zeggen mensen: “Ik kreeg een brok in mijn keel van emotie.” Herkenbaar?
Een complex gebied: de keel- en halsregio
De keel en hals zijn een druk kruispunt van allerlei structuren: strottenhoofd, schildklier, slokdarm, luchtpijp en verschillende zenuwen. Geen wonder dat er van alles mis kan gaan.
Veelvoorkomende klachten in de keel
Bij mensen met een brok in de keel hoor je vaak:
- Een brokgevoel in de keel
- Drukkend gevoel in de keel
- Gevoel alsof de keel wordt dichtgeknepen
- De neiging om te schrapen zonder slijm
- Een droge, kriebelige hoest die niet weggaat
Spanning in de slokdarm als oorzaak van je brok in de keel
Soms spant de sluitspier boven in de slokdarm zich te veel aan. Dat kan aanvoelen als een brok in je keel. Hoe meer je schraapt of kucht, hoe meer spanning er komt – en hoe langer het gevoel blijft hangen.
Wat je maag en middenrif met een brok in de keel gevoel te maken hebben
Bij een middenrifbreuk werkt de afsluiting tussen maag en slokdarm minder goed. Maagzuur of zure damp kan opstijgen, waardoor je lichaam de spanning in de slokdarmingang verhoogt om dat tegen te houden. En ja, dat kan weer het brokgevoel veroorzaken. Een chronisch gespannen middenrif kan trek veroorzaken richting het bindweefsel rochting je keel. Heb je naast een brok in je keel ook spanning in dit gebied? Zorg voor een ontspannen middenrif.
De rol van zenuwen
De nervus laryngeus recurrens, een zenuw die het strottenhoofd aanstuurt, loopt in een lus onder de aortaboog (slagader boven je hart) door. Als deze zenuw onder spanning komt te staan, kun je last krijgen van:
- Heesheid
- Kuchen
- Moeite met slikken
- Drukgevoel in de keel
Invloed van de nervus vagus
De nervus laryngeus is een aftakking van de nervus vagus. Staat die laatste onder spanning, bijvoorbeeld door stress of een verstoorde houding, dan kan dat ook invloed hebben op je strottenhoofd en het brokgevoel. Als jij teveel onder stress staat is de functie van de N vagus verlaagd. Dit geeft ook verhoogde kans op een brok in je keel.
Brok in de keel wegkrijgen: wat kun je doen?
Het belangrijkste om te weten: het brokgevoel is meestal onschuldig. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Je wilt er vanaf. Wat kan helpen?
- Probeer bewust te ontspannen. Ontspanning van je keel- en nekspieren kan het gevoel vaak al verminderen.
- Slik bewust en rustig. Veel mensen proberen het gevoel ‘weg te slikken’, maar dat werkt vaak averechts.
- Drink voldoende water. Een droge keel maakt het gevoel erger.
- Vermijd keelschrapen. Dit irriteert je keel alleen maar meer en houdt het gevoel in stand.
- ga vaker wandelen in de natuur, dit geeft jou direct ontspanningen
Brok in de keel wegkrijgen: oefeningen
Er zijn oefeningen die kunnen helpen om spanning in je keelgebied los te laten. Een paar voorbeelden:
Ademhalingsoefening
Adem langzaam in door je neus (vier seconden), houd even vast, en adem langzaam uit door je mond (zes tot acht seconden). Herhaal dit een paar minuten per dag.
Nek- en kaakspieroefeningen
Draai langzaam je hoofd van links naar rechts. Open je mond zo wijd mogelijk en laat hem weer ontspannen sluiten. Dit helpt spierspanning te verminderen.
Zingen
Zingen stimuleert de werking van de nervus vagus. Je hoeft geen nachtegaal te zijn, alleen in de auto of onder de douche telt ook.
Zacht hummen
Hummen (zoals bij het neuriën van een liedje) trilt je keel zachtjes los en kan verlichting geven.
Gorgelen
Gorgelen stimuleert de nervus vagus en je stembanden. Dit helpt je keelgebied en strottenhoofd te ontspannen.
Wanneer moet je naar de huisarts als je last hebt van een brok in de keel?
Blijft het brokgevoel aanhouden, of heb je daarnaast klachten als pijn bij het slikken, gewichtsverlies of stemverandering? Ga dan naar je huisarts. Een brok in de keel is meestal onschuldig, maar het is goed om ernstige oorzaken uit te sluiten. Dat geeft rust – of de arts kan handelen als dat nodig is.
Zoek je hulp of behandeling voor het brok in je keel gevoel?
Cranio sacraal therapie is een goede behandelmethode voor als je last hebt van het globusgevoel of brok ik je keel. Cranio scraal brengt diepe inspanning in heel je lijf, middenrif, maagstreek en ook hals en keelgebied. Met cranio stimuleren we een goede werking van de N.vagus, zodat je keel en strottenhoofd weer vrij gaan bewegen en kan ontspannen.